21 Ekim 2013 Pazartesi

Bergama Çığırtması

Bergama'nın meşhur çığırtması yaz aylarında çok yapılan kolay bir kızartma bende bayram tatilinde Samsun'da ısrarlar üzerine bir Bergamalı olarak meşhur çığırtmadan yaptım. Yapılışı çok kolay yemesi ise süper, hatta arkadaşlar arasında bu gün ne yemek pişirsem diye konuşurken hep şöyle denir "yap bir tava çığırtma" gerçekten bizde çok yenilir çığırtma...


Malzemeler:
  • 1 kg ince patlıcan
  • 5-6 adet küçük boy biber
  • 7-8 adet domates
  • 8-10 diş sarımsak
  • kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı:
 Patlıcanların kabuklarını alacalı bir şekilde soyun, eğer uzunsa patlıcanları, ikiye bölün. Patlıcanı elinizde dik tutun, bıçakla döndürerek  derin çizin. Zeytinyağında döndürerek hafifçe kızartın Kızarmış patlıcanları yayvan bir tencereye sıralayın. Ardından bütün haldeki biberleri ve soyulmuş sarımsakları  kısa süre kızartıp, patlıcanların üzerine alın. Kabukları soyulmuş, doğranmış domatesleri tencerenin en üstüne dökün. Kızartma yağından biraz ekleyin.1 çay bardağı ılık suyu ve tuzunu ilave ederek, kısık ateşte domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.       ( Aslında çığırtma tavası olarak kara kız denilen tava kullanılır ama olmayınca tencerede yaptım). üzerine yoğurt  yanınada kuru soğan harika gider. Afiyet olsun.   Sevgilerle...



10 yorum:

  1. Of yarabbim, nasıl güzel gözüküyor akşamın bu saatinde, patlıcan ve domates kardeş mi acaba, en fazla kuzendirler, ondan daha uzak olamazlar kesinlikle, çok yakışıyorlar birbirlerine, e sarımsak desen o da domatesin en yakın yareni :))
    Sevgiler, ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
  2. Bayılırım çığırtmaya kurtarıcıdır o.Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim en büyük kurtarıcım. Teşekkürler hoş geldiniz.

      Sil
  3. Hiç duymamıştım, sayenizde bugün yeni bir şey daha öğrendim, kolay görünüyor ilk fırsatta deniycem, ellerinize sağlık, sevgiler :)

    YanıtlaSil